Basisopleiding psychotrauma voor BIG (i.o.)

5-daagse opleiding voor diagnostiek, indicatiestelling en behandeling van psychotrauma gerelateerde klachten/stoornissen

In de basisopleiding psychotrauma worden module 1, 2 en 3 van het certificeringstraject tot psychotraumatherapeut van de NtVP aangeboden.

Een door de NtVP gecertificeerde Psychotraumatherapeut is een ervaren BIG geregistreerde therapeut die bevoegd en bekwaam is om volgens actuele, bewezen (evidence based) inzichten psychotrauma en daaraan gerelateerde stoornissen te diagnosticeren en te behandelen. De Basisopleiding psychotrauma voor BIG (i.o.) is modulair van opzet en voldoet aan de certificeringseisen van de NtVP.

Module 1:  Introductie psychotrauma

Deze 1-daagse module biedt algemene achtergrondkennis over psychotrauma en gerelateerde thema's zoals PTSS. Na het afronden van de opleidingsdag voldoet men aan het ingangsniveau psychotrauma (NtVP).

Module 2: Diagnostiek en indicatiestelling

Na het afronden van deze 2-daagse module heeft de deelnemer aantoonbare kennis over diagnostiek bij psychotrauma en beschikt de deelnemer over de competenties om een casusconceptualisatie te maken. Een klinisch interview (zoals de CAPS of KIP) en een geschikte en gevalideerde vragenlijst (bijvoorbeeld een PTSS klachtenschaal) worden beheerst.

Module 3: Voorbereiding op en ondersteuning bij traumabehandeling

Met het afronden van de 2-daagse module kan de deelnemer binnen de behandeling cliënten vaardigheden leren om niet door emoties, beelden en cognities overspoeld of ontregeld te raken en om optimaal te profiteren van de traumabehandeling. Binnen deze technieken of vaardigheden wordt een onderscheid gemaakt tussen (a) technieken voor het versterken van de veerkracht en (b) technieken voor het verbeteren van de emotieregulatie.

Toetsing en presentatie

Voor het afronden van de 5-daagse opleiding en het verkrijgen van een certificaat moeten toets (dag 5) en presentatie met een voldoende zijn afgerond. Daarnaast geldt er een 90% aanwezigheidsplicht.

Resultaat

Na het afronden van de Basisopleiding Psychotrauma heeft de deelnemer aan de theoretische kwalificaties van de modules 1, 2 en 3 van het gecertificeerde opleidingstraject tot psychotraumatherapeut van de NtVP voldaan.

Wie kan de basisopleiding psychotrauma volgen?

  • psychotherapeuten
  • klinisch psychologen
  • GZ-psychologen
  • psychiaters/artsen
  • orthopedagoog generalisten

Deelnemers werken in een psychotraumacentrum of een andere instelling waar zij volwassenen met (complexe) trauma’s zoals PTSS behandelen. Actuele casuïstiek van patiënten met psychotraumaklachten uit de eigen behandelpraktijk is voorwaarde om de opleiding te volgen. Voor het verkrijgen van het NtVP certificaat psychotraumatherapeut gelden aanvullende voorwaarden. Meer informatie is te vinden op de website van de NtVP.

Overige NtVP geaccrediteerde opleidingen

Module 4: Behandeling Beknopte Eclectische Psychotherapie bij PTSS (BEPP)

De 4-daagse BEPP opleiding legt de basis om als toekomstig psychotraumatherapeut NtVP te voldoen aan het beheersen van een evidence based behandelvorm. BEPP (Beknopte Eclectische psychotherapie bij PTSS) is een van de behandelmethodieken uit categorie 1.  Na het afronden van de BEPP opleiding kan met BEPP supervisie worden gestart voor het behalen van de supervisorverklaring. Voor meer informatie over het volgen van BEPP supervisie kan contact worden opgenomen met ARQ Academy via acdemy@arq.org

Module 4: Behandeling Narratieve Exposure Therapie (NET)

De 4-daagse NET opleiding legt de basis om als toekomstig psychotraumatherapeut NtVP te voldoen aan het beheersen van een evidence based behandelvorm. NET (Narratieve Exposure Therapie) is een van de behandelmethodieken uit categorie 1. Na het afronden van de opleiding kan met supervisie NET worden gestart voor het behalen van de supervisorverklaring. 

Module 5: Verdieping Traumatische rouw (BEP-TG)

De 2-daagse opleiding Traumatische rouw is een verdiepingsmodule in het certificeringstraject tot psychotraumatherapeut NtVP.  

Aanbieder

Aanbieder

Locatie

Contact ARQ Academy

Neem voor meer informatie en incompany mogelijkheden contact met ons op:

020 660 19 70
academy@arq.org