Nazorg-contactpunten

De Nazorg-contactpunten van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum zijn er om hulp te bieden bij vragen na verlies en andere psychotraumatische ervaringen. Er zijn twee contactpunten: het Contactpunt Naoorlogse Generaties (CNG) en het Nazorg-contactpunt (NCP) dat zich vooral richt op rouw- en verliesverwerking.
 

Contactpunt Naoorlogse Generaties (CNG) 

 • In gezinnen van oorlogsgetroffenen kunnen de oorlogservaringen van de ouders soms een stempel drukken op de sfeer en het opvoedklimaat van het gezin. Dit kan bij de naoorlogse generatie leiden tot veel vragen, waar zelfs zoveel jaren na de oorlog soms nog steeds moeilijk antwoorden op te vinden zijn. Merkt u dat vragen over de Tweede Wereldoorlog en uw gezin u niet loslaten? Ervaart u hierdoor problemen in uw dagelijks functioneren? Dan kunt u contact opnemen met het Contactpunt Naoorlogse Generaties (CNG).
 • Het CNG kan u helpen met het uitzoeken van de juiste hulp, zoals bijvoorbeeld financiële regelingen, relevante archieven, therapeutenlijsten, lotgenotencontact of meer gespecialiseerde zorg. Voor meer informatie over de doorwerking van oorlog over meerdere generaties kunt u terecht op de themapagina Naoorlogse generaties WO2.

Het CNG is een samenwerkingsverband van ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld  en Stichting Pelita.

  Nazorg-contactpunt (NCP) 

  • Bent u als nabestaande op zoek naar hulp? Of zoekt u als professional (huisarts, POH-GGz, rouwbegeleider) psychologische hulp voor een nabestaande?  

  • Is uw familielid langdurig vermist? En heeft u daarmee samenhangende psychische klachten? ARQ Centrum’45 heeft specifieke psychologische ondersteuning ontwikkeld voor mensen met ambigu verlies. 

  Neem contact op met het Nazorg-contactpunt (NCP). U kunt hier terecht voor advies bij vragen over rouw- en verliesverwerking; advies over ondersteuning, begeleiding en therapie bij psychische (en sociale) problemen en ondersteuning bij doorverwijzing naar voorzieningen in de woonomgeving, het Netwerk Traumatisch Verlies, of gespecialiseerde ambulante zorg in Diemen, Utrecht, en Groningen. 

  Voor lotgenotencontact en/of hulp bij rouw of vermissing kunt u ook bij deze organisaties terecht:  

  • Landelijk Steunpunt Verlies 
   Bij Landelijk Steunpunt Verlies vindt u steun en laagdrempelige informatie over verlies.  

  • Rouwhulp 
   Op deze website vindt u informatie over een preventief behandelprogramma voor kinderen en volwassenen, gericht op rouw.   

  • Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG) 
   Dit is een samenwerkingsverband van meerdere lotgenotenorganisaties voor nabestaanden. FNG bundelt informatie en helpt nabestaanden met concrete hulpvragen. 

  • Rode Kruis – Restoring Family Links 
   Het Rode Kruis helpt mensen met zoeken naar vermiste familieleden en herstellen van contact. 

  Neem direct contact op


  Contactpunt Naoorlogse Generaties (CNG)

  ang@arq.org

  088 330 51 50 (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur)
   

  Nazorg Contactpunt

  rouw@arq.org

  088 330 51 00 (tijdens kantooruren)