Voor naasten

Ondertitel

Een psychotrauma heb je niet alleen

Het is best lastig om met familie en vrienden te praten over psychosociale problemen. Terwijl naasten vaak goed kunnen helpen bij het herstel. Soms hebben ook zij ondersteuning nodig. Die hulp is bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum op diverse manieren beschikbaar. 

Wij vinden het belangrijk om familie en andere mensen die dichtbij staan, bij het onderzoek en de behandeling van hun dierbare met psychosociale problemen te betrekken. Want een psychotrauma heb je niet alleen. Onze psychologen kunnen zo nodig de kinderen van de patiënten behandelen. 
Maakt u zich zorgen om een naaste met klachten die zouden kunnen duiden op een psychotrauma? Neem dan contact op met uw huisarts. 

Gezinskliniek  

Een gezin kan door verlies, oorlog, vervolging of geweld ernstig getraumatiseerd zijn. Een of meerdere gezinsleden ontwikkelen klachten zoals spanningen, nachtmerries, angsten of een continu gevoel van onveiligheid. Deze klachten kunnen het hele gezin beïnvloeden. Er is bijvoorbeeld veel spanning binnen het gezin; het kost gezinsleden moeite om actief te zijn of het lukt de ouders tijdelijk niet om voor hun kinderen te zorgen zoals zij dat zouden willen. Wanneer er sprake is van traumaklachten binnen het gezin én als gevolg daarvan problemen bestaan tussen de gezinsleden, kan onze gezinskliniek (gevestigd in Oegstgeest) helpen deze klachten te verminderen.  

Hulp bij praten over PTSS met de kinderen 

Het is niet altijd makkelijk om met de kinderen in het gezin over een psychische stoornis (PTSS) van de ouder(s) te praten. Toch is het heel belangrijk, want de geheimzinnigheid verdwijnt. Door er met elkaar over te praten, komt de openheid, veiligheid en veerkracht van het hele gezin weer terug. Deze kinderboeken helpen om het gesprek aan te gaan: 

  • In het kinderboek Een kast vol wordt op een laagdrempelige, kindvriendelijke manier uitgelegd wat PTSS is. Bestel Een kast vol in de webshop van de gelijknamige stichting.
  • Tijdens zijn werkzaamheden op de ambulance heeft Mike PTSS opgelopen. De PTSS veranderde Mike en dat merkten de kinderen, zo klein als ze zijn, natuurlijk ook. In het boekje Meneertje Spanning wordt aan de hand van Mike uitgelegd wat er met Mike aan de hand is. Bestel Meneertje Spanning.

 

Zelftest bij vermoeden psychotrauma

Wilt u weten of u of iemand in uw omgeving hulp nodig heeft? Doe onze zelftest 'MIRROR' na ingrijpende gebeurtenissen. Deze test geeft u inzicht in de situatie en persoonlijk advies.