Psychosociale hulp in Oekraïne met steun van Giro555

Aandacht voor de impact van oorlog op de geestelijke gezondheid

Bij uitzonderlijke rampen slaan samenwerkende hulporganisaties in Nederland de handen ineen onder de naam Giro555
ARQ biedt top expertise trainingen aan Oekraïense psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers
Over complexe trauma, seksueel geweld, rouw, huiselijk geweld en zelfzorg
Trainingen vinden plaats in buurlanden als Hongarije en Polen en deels online

De oorlog in Oekraïne heeft grote impact op het welzijn van de bevolking. Samen met Oekraïense zorgprofessionals werkt ARQ aan het vergroten van kennis over de aanpak van complexe psychotrauma. Ook ondersteunen we de medewerkers om burn-out te voorkomen. 

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum is al tientallen jaren wereldwijd expert in psychotrauma. Ontstaan voor de oorlogsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog, weten wij als geen ander hoe een oorlog mensenlevens en samenlevingen volledig ontwrichten. De psychische gevolgen van een oorlog werken vaak nog generaties lang door.  


Directe ondersteuning is noodzakelijk  

Het is van cruciaal belang om gemeenschappen in een oorlog te ondersteunen in hun mentale gezondheid en psychosociale welzijn. Hierdoor worden psychosociale stoornissen op de lange termijn veelal voorkomen. Hoewel de meeste mensen geen langdurige traumasymptomen ontwikkelen, ervaart een klein aantal ernstige problemen zoals depressie, slaapproblemen, agressie, drugsgebruik en PTSS

Welke ondersteuning biedt ARQ zorgprofessionals in Oekraïne?

Sinds het begin van de oorlog biedt ARQ International psychosociale ondersteuning aan Oekraïense zorgverleners: denk aan (huis)artsen, sociaal werkers, psychologen, psychiaters en humanitaire hulpverleners.

Enerzijds door het delen van kennis en vaardigheden in psychotrauma, anderzijds door psychische ondersteuning aan de zorgverleners zelf. Onze Oekraïense samenwerkingspartners werken vooral met (ontheemde) gezinnen, slachtoffers van seksueel geweld, veteranen en families in gewapende conflictgebieden.

Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Valentina maakt een tekening met zand. Beeld: Iryna Roik

Uitbreiden van kennis over complexe psychotrauma

De meeste professionals zijn zeer ervaren in hun vakgebied, maar werken voor het eerst in een oorlogssituatie en worden geconfronteerd met acute en vaak complexe stressklachten bij hun cliënten. ARQ biedt de specialisten aanvullende kennis over psychotrauma en het leert hen nieuwe vaardigheden, zoals familiegerichte therapie, de 7ROSES methodiek en kunsttherapie.

Sociaal werker Yuliia tijdens ARQ training over psychotrauma
Sociaal werker Yuliia tijdens de ARQ training in de 7ROSES methodiek. Beeld: ARQ

Delen van kennis en vaardigheden in psychotrauma

Delen van kennis met collega zorgverleners

ARQ gebruikt een Training of Trainers-model om Oekraïense zorgspecialisten op te leiden in het delen van kennis onder hun collega's, waardoor de lokale capaciteit wordt opgebouwd om te reageren op de gevolgen van psychotrauma in twaalf regio's (oblasts). In de komende jaren leiden de nieuw opgeleide professionals activiteiten om psychisch leed te verminderen en veerkracht op te bouwen.

Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Dmytro tijdens kunst therapie. Beeld: Iryna Roik

Psychische ondersteuning aan de zorgverleners

Staff support voor de professionals

De Oekraïense zorgverleners leven echter ook zelf in deze verschrikkelijke oorlog. Ook zij maken zich zorgen over familieleden, hebben kinderen die zijn gevlucht en moeten zichzelf regelmatig in veiligheid brengen. Ze zorgen dag en nacht voor anderen. Het risico op overbelasting en verwaarlozing van hun eigen behoeftes is daardoor groot. 
 

Psycho-educatie in zelfzorg en stressmanagement

ARQ biedt directe ondersteuning aan zorgmedewerkers. Door psycho-educatie op het gebied van zelfzorg en stressmanagement, en met collegiale ondersteuning door ervaren therapeuten. Zelfzorg is vaak het laatste waaraan ze denken, maar overeind blijven staan in deze stressvolle en uitdagende omstandigheden is essentieel. Vooral voor op de langere termijn, want bij de wederopbouw van het land zijn de zorgverleners net zo hard nodig.

Ondersteuning voor zorgverleners
Psycholoog Darina van de Oekraïense hulporganisatie Healthy Society. Beeld: Iryna Roik

Wil je meer informatie over dit project?

ARQ International is een technische kennispartner in mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning (MHPSS). Wil je meer weten over ons werk in Oekraïne of in andere regio's als het Midden-Oosten en Afrika? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een mail naar international@arq.org, en we reageren zo snel mogelijk. 

Geef aan Vrienden van ARQ

Het conflict in Oekraïne duurt voort. Psychosociale hulp is ontzettend hard nodig. Nu, maar zeker ook op de lange termijn. U kunt ons werk in Oekraïne steunen door een donatie aan de Vrienden van ARQ

Status
lopend
Beginjaar
2022
Eindjaar
2024

Landen

Landen
Oekraïne en buurlanden

Projecttype

Projecttype
Samenwerking

Projectleider

Projectleider
Megan Bahmad, senior adviseur MHPSS

Opdrachtgever(s)

Aanbieder

Aanbieder

Neem direct contact op

Neem direct contact op